De Beginnersgids Voor Gietijzeren Kookgerei

Koken met gietijzer is tegenwoordig overal. Koken met gietijzer is een bevredigende ervaring voor zowel beginners als ervaren koks. Gietijzeren kookgerei heeft veel voordelen, waaronder het unieke karakter en de anti-aanbakeigenschappen. Het is ook niet giftig, duurzaam en zeer betrouwbaar.

Je kunt het voor alle soorten koken gebruiken. Dit keukennietje is een veelzijdig werkpaard voor een aantal van je favoriete recepten, van het smelten van chocoladekoekjes als dessert tot het aanbraden van knapperige visfilets voor het avondeten, het koken van Nederlandse babypannenkoekjes en het bakken van pizza’s.

Het zijn ongelooflijk robuuste stukken kookgerei die bijna onmogelijk te ruïneren zijn. Gietijzeren grillpannen, gietijzeren bakpannen en gietijzeren koekenpannen, ze worden allemaal gebruikt in verschillende omgevingen, van campings tot thuiskeukens en gastronomische restaurants.

Gietijzeren kookgerei kan overweldigend lijken als je niet weet hoe je het moet kruiden. We hebben alle antwoorden in onze beginnersgids voor gietijzeren kookgerei.

Laten we beginnen.

Gietijzeren Kookgerei: Hoe Worden Ze Gemaakt?

Gietijzeren Kookgerei Hoe Worden Ze Gemaakt

Modern gietijzeren kookgerei werd populair aan het einde van de 19e eeuw toen mensen kampeerfornuizen begonnen te gebruiken in plaats van een open haard.

Met de introductie van fornuizen was er behoefte aan kookgerei met stevige platte bodems. Als gevolg hiervan voldeed gietijzer aan de behoefte. Omdat ijzer gemakkelijk verkrijgbaar, betaalbaar en duurzaam was, werd gietijzeren kookgerei een norm in de meeste huishoudens.

Gietijzeren kookgerei is alleen gemaakt van puur gesmolten ijzer en bevat geen andere metalen. Gesmolten ijzer wordt in kookgerei-vormige vormen gegoten. Gietijzeren kookgerei wordt meestal bereid met zandvormen. Ze zijn gemakkelijk te vormen en te vormen. Het belangrijkste is dat het gebruiksvoorwerp gemakkelijk te scheiden is van de zanderige mal.

De populariteit van gietijzer werd in de jaren zestig en vijftig ernstig aangetast door kookgerei met antiaanbaklaag. Na verloop van tijd realiseerden mensen zich echter dat gietijzeren kookgerei nog steeds een haalbare optie is om te koken en niet kan worden vervangen door luxe Teflon-kookgerei.

Gietijzeren gebruiksvoorwerpen kunnen tegenwoordig in grote hoeveelheden worden gekocht en zijn voorgekruid.

Gietijzeren Kookgerei: De Voordelen

Gietijzeren gebruiksvoorwerpen zijn erg belangrijk, zelfs als je een beginnende kok bent.

De volgende voordelen geven u redenen om gietijzeren kookgerei in uw dagelijkse keuken op te nemen.

Het is anti-aanbak

Nu heeft je gietijzeren kookgerei in het begin kruiden nodig, maar als het eenmaal een mooie glans heeft, is het beter dan je anti-aanbakpannen. Je hoeft niet heel veel olie te gebruiken bij het koken in een mooie gietijzeren koekenpan met antiaanbaklaag. Het is gezonder om minder olie te gebruiken.

Het is vrij van chemicaliën

Gietijzeren gebruiksvoorwerpen zijn, zoals we al zeiden, gemaakt van puur gesmolten ijzer en bevatten geen vervalste stoffen. Het zijn uitstekende alternatieven voor uw kookpannen met antiaanbaklaag die een Teflon-coating hebben en perfluorkoolwaterstoffen bevatten. Het is ongezond voor je gezondheid, omdat de chemicaliën via het voedsel in je lichaam kunnen komen en ernstige problemen kunnen veroorzaken.

Voegt ijzer toe aan je eten

Gietijzeren kookgerei heeft als voornaamste voordeel dat het ijzer aan je eten toevoegt. Gietijzeren kookgerei wordt aanbevolen voor mensen met een ijzertekort.

Meerdere toepassingen

Het beste van koken met gietijzer is dat je zowel de oven als het fornuis kunt gebruiken. Het heeft een tweeledig doel en kan op elke temperatuur in een oven worden geplaatst.

Kruiden Van Uw Gietijzeren Kookgerei

Kruiden is het proces van het toevoegen en behouden van een natuurlijke anti-aanbakglans aan het gietijzeren oppervlak. Omdat ze geen chemisch gecoate beschermende oppervlakken bevatten, is kruiden cruciaal, en het eerste wat je moet doen als je een ijzeren koekenpan of pan koopt.

Kruiden is een lang proces en denkt niet dat je het van de ene op de andere dag kunt bereiken. De beste manier om je gietijzeren koekenpan op smaak te brengen, is door olie of vet te verhitten tot hij begint te roken. Herhaal dit 4-5 keer voordat je erin gaat koken. En terwijl u kookt, zal het na verloop van tijd vanzelf een beschermende antiaanbaklaag vormen.

Het is belangrijk om het verschil te weten tussen oliën en kruiden. Veel mensen hebben de neiging om beide processen als hetzelfde te verwarren. Het zijn twee verschillende processen.

Wat is oliën?

Vet gietijzeren koekenpannen of pannen in voordat u ze opbergt. Bij het oliën veeg je het hele gereedschap af met olie voordat je het opbergt. Het maakt deel uit van de onderhoudsprocedure die het gietijzeren gebruiksvoorwerp gedurende zijn hele levensduur moet doorlopen. Olie beschermt het ijzer tegen oxideren of roesten door een beschermende laag toe te voegen.

Gietijzeren Reiniging

Dit is een van de belangrijkste aspecten van het bezit van een gietijzeren gebruiksvoorwerp. Schoonmaken is, in tegenstelling tot elk ander gebruiksvoorwerp, heel anders als het om gietijzer gaat. Om te beginnen geen afwassen of zeep gebruiken! Hier zijn enkele tips voor het reinigen en onderhouden van gietijzeren kookgerei.

  • Het is het beste om de pan schoon te maken als deze nog warm is. Of u kunt warm water spoelen totdat de vastzittende stukjes zijn verwijderd. Om het gemakkelijker te maken, kunt u een borstel of schraper gebruiken. Maar overdrijf het niet. Vermijd weken!
  • Als er serieuze stukjes aan het gietijzeren oppervlak zitten, schrob het dan met olie en zout. Spoel af met warm water en veeg het vervolgens schoon. Je kunt koosjer zout gebruiken.
  • Gebruik een handdoek om de pan te drogen. Vocht leidt tot roestvorming. Je kunt het op een kookplaat op laag vuur zetten en al het vocht laten verdampen. Nadat het volledig is opgedroogd, brengt u olie aan op het hele oppervlak.
  • Bewaar het op een plaats waar vocht niet kan komen.

Laatste woorden

Het beste van koken met gietijzer is dat je er meestal elk recept mee kunt bereiden. Je kunt dus altijd nieuwe dingen uitproberen. De enige zorg die u moet hebben, zijn de kruiden en het juiste onderhoud. U zult geen problemen ondervinden als u de stappen volgt die we hebben geschetst.