5 Eenvoudige Tips Voor Levendige Overgietkoffie 2022

Laatst bijgewerkt

Overgietkoffie wordt steeds populairder omdat je de hoeveelheid en timing van water voor elke koffieboon kunt aanpassen om een betere smaak te krijgen. Wanneer je schenkkoffie zet, heb je meer controle over zowel de zettijd als de techniek. U kunt de timing en de hoeveelheid aanpassen aan elk type koffie of elk recept.

De meditatieve smaak van pour-over koffie kan voor een ontspannende oase zorgen tijdens een hectische dag.

Het kan een rustgevend ritueel zijn om de tijd te nemen om op een bewuste manier je koffie te zetten.

Je kunt desgewenst ook één kopje opschenkkoffie zetten, zodat je koffie altijd vers is.

Dit zijn vijf eenvoudige tips om levendige pour-over koffie te maken. Ze zullen je smaakpapillen verrukken en je in een mum van tijd omtoveren tot schenkkoffie.

Pro-tip: u zult merken dat u de beste resultaten krijgt als u met slechts één variabele tegelijk experimenteert.

1. Zorg Voor De Juiste Uitrusting

Dit heb je nodig:

  • Hoge kwaliteit braammolen
  • Langzaam schenkende waterkoker (zoals die op unocasa.com)
  • Gram-schaal
  • Timer
  • Thermometer (tenzij je waterkoker een ingebouwd temperatuurdisplay heeft)

2. Vind De Juiste Maling

U wilt dat uw bonen gelijkmatig worden gemalen voor de beste smaak. De contacttijd met water voor koffiebonen is over het algemeen korter naarmate ze fijner worden gemalen. Je kunt je bonen fijner malen als je koffie te bitter of te slap is. Je kunt je bonen minder fijn malen als je merkt dat je koffie bitter of te hard is.

3. Controleer Uw Verhouding

Pas de zetverhouding aan door naar . te gaan

Probeer om te beginnen 2 g koffie voor elke ounce water. Experimenteer met verschillende hoeveelheden koffie per ounce om de beste combinatie te vinden.

Het is belangrijk om het juiste water te kiezen. Vermijd onthard of gedestilleerd water, omdat dit ervoor zorgt dat uw koffie flauw smaakt. Gefilterd water is het beste.

4. Controleer Je Temperatuur

Tenzij u koude koffie zet, moet u uw koffie zetten tussen 195 en 96 C. Dit is de temperatuur waarop u wilt dat uw water komt voordat u het op uw gemalen bonen giet.

Dat gezegd hebbende, beweren sommige professionals dat de beste temperatuur is wanneer het water net gekookt is, dus op 100 C.

Water kan snel warmte verliezen, dus het is belangrijk om er alles aan te doen om de temperatuur constant te houden.

Je kunt experimenteren met temperatuurinstellingen die voor jou het beste werken. Vergeet niet om slechts één variabele tegelijk te testen, zodat u weet welke de belangrijkste is.

5. Een Onfeilbare Manier Om Te Slagen

Als je klaar bent om je koffie te zetten, spoel je je filter eerst om met heet water.

Voeg je gemalen koffie toe en giet vervolgens ongeveer 10% van het totale water over het koffiedik. Dit moet gelijkmatig gebeuren. Dit is de bloeifase , die erg belangrijk is omdat de koffiebonen vol zitten met koolstofdioxide en andere gassen uit het brandproces.

Als je dit voor het eerst hebt gegoten, kan de rest van het water in het koffiedik komen in plaats van alleen maar door het filter te rennen en slappe koffie te zetten.

Een waterkoker met zwanenhals is ideaal om water over je koffie te gieten, omdat je hiermee langzaam en gelijkmatig kunt schenken met volledige controle. Nadat je klaar bent met het gieten van het water, moet al het koffiedik op de bodem liggen. Het is geen goed idee om een berg koffiedik te hebben die niet even lang wordt gebrouwen als de onderste.

Wacht ongeveer 30 seconden (gebruik een timer), voeg de rest van het water langzaam en gelijkmatig toe en beweeg in concentrische cirkels van buiten naar het midden.

Voor 13

Let op: Een metalen filter is beter dan papier als je er de voorkeur aan geeft. Niet alleen zijn metalen filters beter voor het milieu, maar metaal laat de natuurlijke smaken van de koffie door, wat zorgt voor een geweldige smaak. De oliën die door het metalen filter komen (omdat ze niet door papier worden opgenomen) zorgen voor de verbeterde smaak.

Geniet van je levendige pour-over koffie!