De Ultieme Gids Voor Single Origin-koffie. Kopen, Brouwen En Meer

De koffiegemeenschap is groot in koffie van één oorsprong. Maar wat is het precies? Als je een fan bent van koffie, vooral zwarte koffie, dan heb je vast wel eens gehoord van single-origin koffie.

U wilt uw single-origin koffie instellen als stuurautomaat?
? Ontvang 50% korting op je eerste doos van ons favoriete koffieabonnement, Atlas Coffee Club, en kijk wat je ervan vindt. Klik hier om te beginnen.

In één oogopslag: Beste Single Origin-koffie

Korte samenvatting: de beste Single Origin-koffie

Wat Het Is

Single-origin koffie is een koffie die op één locatie wordt verbouwd. Vaak is dit een boerderij of plantage.

Bovendien kunnen de unieke eigenschappen van de bonen worden behouden en opnieuw gecreëerd, omdat de koffie op een aangewezen, beperkt gebied wordt verbouwd. Er is echter nog steeds veel verwarring onder koffiedrinkers over wat de wow-factor achter single-origin koffie is.

Waarom Mensen Er Dol Op Zijn

Single-origin koffie heeft veel voordelen. Hier is een overzicht van slechts enkele van de redenen waarom het tegenwoordig zo populair is in de koffiegemeenschap.

Smaak

Single-origin koffie wordt steeds populairder vanwege hun authenticiteit en onderscheidende smaak. Coffeeshops kunnen single-origin koffie brouwen om hun koffie een unieke smaak te geven.

Op zoek naar cadeau-ideeën? Bekijk onze Top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers in 2021

Veel koffieliefhebbers geven de voorkeur aan single-origin koffie omdat het normaal gesproken een specifieke smaak of smaakondertonen heeft die specifiek zijn voor dat gebied. Dit komt door het feit dat de bodemkwaliteit, hoogte, schaduw en het algehele klimaat de algehele smaak sterk kunnen beïnvloeden.

Traceerbaarheid

Voor veel koffieliefhebbers is het traceren van je koffie een belangrijk kenmerk. Het is belangrijk om de herkomst van je koffie te kennen, zodat je de kwaliteit van de koffie kunt bepalen.

Single-origin koffie heeft zo’n hoge reputatie vanwege het vermogen om volledig terug te gaan naar waar het werd verbouwd. Dit verstevigt de reputatie van een koffieboerderij of merk verder, omdat deze verantwoordelijk kan worden gehouden vanwege zijn traceerbaarheid.

Kwaliteit

De meest prominente factor van single-origin koffie is de kwaliteit. Het wordt in kleine hoeveelheden geteeld en geroosterd, waardoor boeren en branders het teelt- en brandproces in de gaten kunnen houden. Dit helpt hen om slechte bonen te identificeren en ervoor te zorgen dat elke batch zo lekker mogelijk is.

Single Origin Vs. Blends

Er worden twee hoofdsoorten koffie verwerkt en verpakt: single-origin of blended.

Hoewel ze allebei heel gewoon zijn, zijn er veel verschillen tussen deze twee soorten koffie. De belangrijkste factoren die ze van elkaar onderscheiden, zijn prijs, beschikbaarheid, kwaliteit en algehele smaak.

Prijs

Single-origin koffie is vaak duurder dan gewone melanges vanwege de meer gecompliceerde en goed gecontroleerde groeiomstandigheden. Boeren letten extra op de kwaliteit van single-origin bonen omdat single-origin merken een hogere reputatie hoog te houden hebben.

Voor veel melanges selecteren boeren bonen van verschillende locaties om één melange te maken. Als gevolg hiervan is de smaak van melanges meestal niet zo specifiek als koffie van één oorsprong.

Blends worden gemaakt van koffiebonen uit verschillende regio’s. Dit betekent dat er vaak weinig tot geen aandacht wordt besteed aan details zoals groeiomstandigheden, filteren op defecten en het stimuleren van smaakaccentuering.

Beschikbaarheid

Oogsttijden kunnen de beschikbaarheid van bepaalde koffiebonen al bemoeilijken, maar single-origin koffie is vaak nog ingewikkelder om te verkrijgen. Omdat veel single-origin-koffies seizoensgebonden zijn, zijn ze mogelijk alleen in bepaalde maanden verkrijgbaar. Deze braadstukken worden daarom in kleinere hoeveelheden geproduceerd dan grotere melanges of braadstukken.

Voor blends is de beschikbaarheid vrijwel constant, afhankelijk van het merk en de bepaalde blend. Omdat boeren de bonen uit verschillende bronnen combineren, zijn ze beter beschikbaar en gemakkelijker te kopen. Omdat de bonen uit veel verschillende bronnen komen, zijn ze ook beter verkrijgbaar en gemakkelijker te kopen.

Kwalitatief

Maar single-origin koffie onderscheidt zich van alle andere soorten koffie omdat het superieur is in kwaliteit. Omdat de bonen zorgvuldig worden verbouwd, heeft single-origin koffie doorgaans een hogere kwaliteit dan reguliere melanges.

De kwaliteit van single-origin koffie is cruciaal omdat deze de branding en smaak van de koffie beïnvloedt. Mensen die houden van een goede kop zwarte koffie met een klein beetje room voelen zich aangetrokken tot single-origin koffie.

Blends die een breed scala aan bonen bevatten, kunnen ook gemakkelijk in de categorie van lage kwaliteit vallen. Aangezien er veel verschillende soorten koffiebonen betrokken zijn bij het maken van een melange, is er een groter risico dat vervormde bonen van mindere kwaliteit per ongeluk in een melange terechtkomen.

Dit komt zelden voor en zou geen invloed moeten hebben op de smaak van de bonen. Veel koffiedrinkers die graag melk en smaakstoffen in hun koffie doen, zullen snel fans worden van koffiemelanges.

Smaak

Misschien wel het belangrijkste verschil tussen single-origin koffie en gewone melanges is de smaak. Omdat single-serve koffies zeer uniform zijn in hun teelt, samenstelling en verpakking, zijn de gemakkelijk te proeven onderscheidende smaken in single-origin branding. Dit is de reden waarom liefhebbers van goede ole zwarte koffie de voorkeur geven aan single-origin omdat bepaalde smaken en hun boventonen al sterk worden geaccentueerd.

Koffiemelanges daarentegen proberen niet echt een bepaalde smaak of combinatie van smaken te vinden, maar richten zich eerder op een verscheidenheid aan smaakcombinaties. Gewoonlijk zorgen koffiemelanges voor een heerlijke balans tussen smaak, body en zuurgraad. Hierdoor genieten veel koffieliefhebbers het liefst van hun blended koffie met melk en extra smaakstoffen.

De Drie Definities Van één Enkele Oorsprong

Aangezien het al enigszins moeilijk kan zijn om strikt en volledig te definiëren wat single-origin koffie is, is het belangrijk om op zijn minst onderscheid te maken tussen de verschillende definities die er zijn.

Koffieliefhebbers verwijzen vaak naar koffie van één oorsprong als koffie die onder drie verschillende omstandigheden is geteeld. Het is belangrijk om de oorsprong van koffie met één oorsprong te kennen, omdat deze naar verschillende locaties kan verwijzen en boerderijen kan bijdragen.

De meeste single-origin-koffie komt normaal gesproken van een van de drie locaties: koffie van één boerderij, koffie van meerdere boerderijen die dicht bij elkaar liggen en koffie van meerdere boerderijen in hetzelfde land.

Koffie Van één Boerderij/plantage

Sommige koffiecritici beschouwen single-origin koffie als afkomstig van één specifieke locatie. Het wordt beschouwd als een van de beste en meest zeldzame koffiesoorten van één oorsprong, en veel koffieliefhebbers beschouwen het als de beste.

Sommige snobistische koffiekenners beschouwen dit soort single-origin-koffie misschien als de enige soort single-origin-koffie vanwege de exclusiviteit voor één specifieke locatie/boerderij.

Omdat het maar op één locatie verkrijgbaar is, is dit soort single-origin koffie erg duur. Ze kunnen overal kosten van een paar dollar tot honderden dollars per kilogram.

Koffie Van Meerdere Boerderijen

De meest algemeen erkende definitie van single-origin koffie, dit soort single-origin koffie omvat een handvol boerderijen die dezelfde koffie in hetzelfde gebied produceren. Dit gebied kan variëren van een paar hectare tot enkele vierkante mijlen.

Deze versie van single-origin koffie is zo populair omdat het voor boeren en branders gemakkelijker is om dit te doen, omdat er meer dan één specifieke boerderij bij betrokken is. Meerdere boerderijen zorgen niet alleen voor meer gewassen, maar zorgen ook voor meer export en meer winst voor boeren.

Het belangrijkste nadeel hiervan is echter een klein verlies van de exclusiviteit en authenticiteit die kleinere boerderijen kunnen bieden. Evenzo, met meerdere boerderijen die bonen uit hetzelfde gebied bijdragen, laat het ruimte voor de inconsistentie van groeiomstandigheden en smaakondertonen. Hoewel er altijd een kans is dat het gebeurt, is de kans op deze fout erg klein.

Koffie Uit één Land

Dit is de meest scharreldefinitie van single-origin koffie, dit omvat koffiebonen van alle boerderij(en), zolang deze zich in hetzelfde land bevinden. Er zijn veel koffiemerken die alleen bonen uit één regio van de wereld kopen, wat geweldig is voor diegenen die verschillende brandingen willen proberen. Sommige van deze grotere single-source koffiesoorten komen uit landen als Brazilië, Kenia, Guatemala, Ethiopië en Peru.

Specialiteit En Single-Origin Koffie

Er zijn veel soorten koffie van hoge kwaliteit over de hele wereld, maar speciale koffie is de meest bekende. Veel koffiespecialiteiten zijn ook single-origin-koffies omdat de unieke smaken in single-origin-koffies alleen in bepaalde regio’s te vinden zijn.

Volgens The Specialty Coffee Association of America (SCAA) moet koffie die als specialiteit wordt beschouwd een score van 80 punten of hoger hebben op de beoordelingsschaal van 100 punten voor koffiebeoordeling. Koffie wordt beoordeeld op boongrootte, groeiomstandigheden en mutaties.

Om als koffiespecialiteit door te gaan, mogen de bonen geen primaire defecten hebben met een limiet van 0-3 volledige defecten, maximaal 5% boven of 5% onder de vereiste schermgrootte. Ze moeten ook onderscheidende eigenschappen hebben in ten minste een van de volgende: aroma, smaak, body, zuurgraad of beide. De beker moet niet alleen schoon zijn, maar ook vrij van gebreken. Het moet ook een vochtgehalte hebben tussen 9 en 12.

Omdat boeren nauwlettend toezicht houden op bonen van één oorsprong, kunnen ze gemakkelijk de algehele kwaliteit van de koffie controleren. Dit is vaak de reden waarom veel koffiespecialiteiten van één oorsprong ook worden gemaakt.

De Derde Golf En Single-origin

In de afgelopen jaren hebben velen koffie met één oorsprong niet zo hoog gewaardeerd als tegenwoordig. The Third Wave of Coffee is verantwoordelijk voor de opkomst van single-origin koffie erkenning en specialisatie.

Kortom, de derde golf van koffie is een beweging die de afgelopen decennia heeft plaatsgevonden. In de afgelopen honderden jaren hebben veel mensen genoten van koffie. Gedurende deze tijd beschouwden velen koffie echter alleen als koffie zonder speciale variaties volgens geografische regio, verwerkingsmethoden, brandmethoden, enz.

Naarmate de tijd vorderde, heeft er een culturele verschuiving plaatsgevonden voor de waardering van de koffieteelt. The Third Wave is een beweging die zich richt op de waardering en het genieten van hoogwaardige, authentieke koffie. Met de derde golf kreeg single-origin koffie een impuls vanwege de details tot de ingewikkelde teelt van de bonen. Dit is hoe single-origin-koffie hun weg begon te vinden in de reguliere koffiecultuur.

Beste Single Origin-koffie

Single-origin koffie kan bepaalde smaken goed naar voren halen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van je voorkeuren wanneer je experimenteert met single-origin koffie. Hier is slechts een handvol van enkele van de heerlijkste koffiesoorten die u vandaag op de markt kunt kopen. Werknemers verpakken deze bonen uit één teeltgebied, elk met hun eigen smaaktonen.

Opschenkkoffie is de beste manier om deze koffies te zetten. Overgieten is langzamer en handmatig brouwen. Dit maakt overgieten de beste manier om de volle smaak van de bonen te proeven.

Lifeboost-koffiebonen

Lifeboost Donker gebrande koffiebonen

De gezondste donker gebrande koffie. De lekkerste en meest smaakvolle koffie is dark roast. Het is rijk en vol, glad met heerlijk aanhoudende afdronk en absoluut om voor te sterven.

Lifeboost Coffee is een topfavoriet van ons als het gaat om single-origin-koffie, omdat alle Lifeboosts-koffie op single-origin-basis is. Lifeboost Coffee wordt verbouwd in de schaduwrijke berghellingen van Nicaragua. Ze bieden een breed scala aan koffiemelanges, die met veel zorg worden gebrand.

Lifeboost’s Dark Roast is een favoriet van ons. Het heeft hints van karamel en chocolade met een zoete, fruitige ondertoon. Lifeboost doet er alles aan om ervoor te zorgen dat elke beker vrij is van schadelijke chemicaliën. Elke kop is smaakvol, soepel en vrij van gifstoffen.

Alma Coffees Belen Gualcho-bonen komen uit een dorp met dezelfde naam in het departement Hondurass Ocotepeque, midden in de bergen. Het bedrijf legt uit dat het met deze duurzaam geproduceerde bonen liefde was bij het eerste brouwsel, en we denken dat als je ze eens probeert, je ook verslaafd zult zijn.

De lichte branding is de perfecte balans tussen fruitig en zoet, want het heeft heerlijke tonen van moutchocolade, groene druiven en graham crackers. Deze lichte en verfrissende java laat je glimlachen als je je dag begint. Maar als de cafeïne eenmaal begint te werken (lichtere braadstukken geven meer energie dan donkerdere), zul je dankbaarder zijn dat je Belen Gualcho hebt gebrouwen.

Verblijf Golden Coffee Co. Estate La Esperanza

Verblijf Golden Coffee Co. Estate La Esperanza

Zo sappig, zo chocolaty, zo lekker. Intens fruitige tonen van kiwi en aardbei ontmoeten een rijke, chocoladeachtige body en een diepe, wijnachtige zoetheid.

Ach, Nashville. De thuisbasis van countrymuziek, hete kip en koffie van één oorsprong? Oké, misschien werden de bonen van Stay Golden Coffee Co., afkomstig van de Estate La Esperanza-melange, niet in Tennessee verbouwd, maar werden ze daar geroosterd!

Deze bonen komen uit Colombia, Cafe Granja La Esperanza verkoopt ze in plaats daarvan. Ze werden gekweekt door Rigoberto en Luis Herrera, wiens familie het land sinds 1946 bewerkt! Het brouwsel is een beetje boterachtig, maar wie houdt er niet van een glad kopje! ), en met zijn tonen van kiwi, aardbei en chocolade, heeft het een mooie en diepe zoetheid die je niet wilt missen.

Keniaanse AA-koffiebonen

Keniaanse koffie staat bekend om zijn verschillende teeltregio’s die hun eigen smaakprofielen ontwikkelen. Normaal gesproken zijn ze goed uitgebalanceerd, medium-bodied en hebben ze een sterke, knapperige smaak. De meeste Keniaanse braadstukken zijn erg hartig en pittig, normaal gesproken met zoete, bloemige ondertonen.

Een voorbeeld van Keniaanse koffie dat een goede starter is om te proberen, is Screen 18 Kenyan AA Coffee Beans. Screen 18 teelt hun bonen op een hoogte van 6,0 m of hoger, waardoor ze gezond en smaakvol zijn. Bovendien roosteren ze ze ook in kleine hoeveelheden om de smaak en versheid van de bonen te behouden.

Hualalai Estate Peaberry Coffee

Peaberry-koffiebonen zijn de beste koffiebonen die er zijn. Koffiebranders kunnen hun bonen gemakkelijker en consistenter roosteren.

Dit resulteert in de beste smaak van de bonen.

Omdat het ook een koffiespecialiteit is, is peaberry-koffie nog verfijnder. Dit komt omdat arbeiders de bonen sorteren en ervoor zorgen dat ze allemaal geschikt zijn om te branden. Hualalai Estate Peaberry Coffee is een geweldige manier om dit soort koffie te proberen. Het is zijdezacht en soepel van lichaam, met hints van heerlijke kruiden, en zal je doen verlangen naar meer.

Laatste Gedachten

Dit is het! Dit is alles wat u moet weten over single origin koffie en het belang ervan in de hedendaagse koffiegemeenschap. Koffieliefhebbers over de hele wereld houden van single-origin koffie vanwege de kwaliteit en smaak. Het is een goede keuze als je je koffiesmaakpapillen wilt verbreden.