Hoe Maak Je Een Snijplank Schoon Een Complete Gids

Een snijplank is een onmisbaar instrument voor elk recept, of het nu gaat om het verwerken van vlees, het in blokjes snijden van fruit zoals een slakom of zelfs het bereiden van groenten.

Maar hoe veelzijdig hij ook is, een snijplank vraagt juist om deze specifieke reden buitengewoon veel zorg en aandacht. Het veelgebruikte oppervlak is een vruchtbare voedingsbodem voor bacteriën die via kruisbesmetting ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Bovendien kunnen snijplanken door regelmatig gebruik snel verslijten.

Als u precies weet hoe u snijplanken moet reinigen , kunt u voedsel veiliger en gezonder bereiden en in de toekomst ook geld besparen op nieuwe snijplanken.

Een Snijplank Reinigen Na Gebruik?

Om uw snijplank zo gezond mogelijk te houden, moet u er een gewoonte van maken om hem elke keer dat u hem gebruikt, schoon te maken. Gelukkig is het vrij eenvoudig en verschilt het niet zoveel van afwassen.

  1. Spoel de plank kort af onder stromend water. Zorg ervoor dat bijna al het vuil of vastzittende smurrie is weggespoeld.
  2. Laat de snijplank ongeveer 5 minuten in een bak met zeepsop weken. U kunt gewoon afwasmiddel gebruiken, maar u kunt het beste antimicrobiële afwasmiddel gebruiken.
  3. Schrob het oppervlak met een spons. Besteed bijzondere aandacht aan schaafplekken, snijwonden en andere krassen op het oppervlak van uw eigen planken. Dit zijn de gebieden waar ziektekiemen en voedselresten zich vaak ophopen.
  4. Veeg het bord af met een schone, droge doek en laat het aan de lucht drogen.

Afhankelijk van hoe vaak je je plank gebruikt, een of twee keer per week diep wassen.

Bordmaterialen

De juiste reinigingstechnieken zijn afhankelijk van de substantie van uw snijplank. Wanneer de meeste mensen bekend zijn met de plastic en houten versies, zijn veel snijplanken vervaardigd uit meer exotische materialen.

Composiet snijplanken zijn bijvoorbeeld een vrij recente toevoeging aan de markt. Ze zijn gemaakt van hoogwaardige hars en zijn sterker. Ze zijn ook bestand tegen hogere temperaturen in vergelijking met planken gemaakt van verschillende stoffen (tot 121 C) zonder opnieuw te schilderen. En in tegenstelling tot traditionele snijplanken, hebben ze veel minder onderhoud nodig en hoeven ze meestal alleen onder de kraan te worden afgespoeld.

Met wat studie is het ook mogelijk om veel snijplanken te vinden die zijn gemaakt van glas, marmer of roestvrij staal . Zoals verwacht kan geen van deze materialen worden gewassen met dezelfde procedures die worden gebruikt op normale plastic of houten snijplanken.

Een glazen snijplank

Hoe Maak Je Een Houten Plank Schoon?

De Basisprincipes Van Decoratieve Snijplanken

Een houten snijplank kan worden bereikt vanuit een enorme selectie hout, waaronder, maar beperkt tot, eiken, beuken, walnoot, walnoot en bamboe. Bij een voorbijgaande blik lijken deze misschien allemaal hetzelfde, maar elke houtsoort heeft echt andere eigenschappen. Je moet van iedereen op de hoogte zijn om je board efficiënt en veilig schoon te kunnen maken.

Het is ook om deze reden dat houten planken worden beschouwd als de moeilijkste soort om te wassen en te onderhouden.

Hardheid

Esdoorn snijplanken zijn bijvoorbeeld moeilijker dan beuken en teak. Op de Janka-hardheidsschaal scoort esdoorn 658 kgf vergeleken met nog eens twee, respectievelijk 590 kgf en 485 kgf . Hierdoor is esdoorn minder gevoelig voor krassen. Dus als een plank na verloop van tijd voedselresten verzamelt, kunt u krachtiger schrobben met een spons, wetende dat u het oppervlak niet beschadigt.

porositeit

Houtsoorten met een gesloten nerf, zoals esdoorn en beukenhout, hebben zeer kleine poriën die met het blote oog bijna niet te zien zijn. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen watervlekken en houtkap.

Planken met open korrels maken het water los waarmee ze in contact komen, waardoor de kans groter is dat ze kromtrekken, barsten of krimpen als de houtvezels van nature uit al het vocht komen.

Hierdoor is een snijplank met een lage vloeistofopname zeer gewenst vanuit onderhoudsoogpunt. Het maakt schoonmaken minder karwei, omdat je vrijer kunt zijn met de hoeveelheid water die je gebruikt om het schoon te maken.

Bacteriële groei

Bacteriën kunnen een snijplank infiltreren door de poriën van het bos. In het bos kunnen ze ongestoord groeien en de ingrediënten besmetten die je op het oppervlak van de planken legt. Omdat hout met een gesloten nerf uiteraard bacteriegroei kan weerstaan met hun kleinere poriën, hebben ze minder nauwgezet onderhoud nodig om ze schoon te houden.

Toxiciteit

Wanneer je in het hout snijdt of met je mes op de plank slaat, wordt er een kleine hoeveelheid houtstof opgeworpen. Hoewel een klein beetje stof meestal geen pijn doet, kan het voor veel mensen een vrij sterke reactie veroorzaken.

Bij bepaalde personen kan het aanraken of inademen van het stof van bepaalde houtsoorten contactdermatitis, ademhalingsproblemen, irritaties en astma veroorzaken. Van veel houtsoorten wordt gemeld dat ze heftige reacties veroorzaken, zoals flauwvallen, slapeloosheid en een grotere kans op het ontwikkelen van neuskanker.

De meeste snijplanken van gewone houtsoorten zoals esdoorn en walnoot zijn volkomen veilig in gebruik. Maar zoals we al eerder zeiden, houten snijplanken kunnen worden bereikt door een zeer breed assortiment aan bossen, zoals die welke zeldzamer en exotischer zijn. Een paar van hen kunnen de bovengenoemde symptomen veroorzaken bij kwetsbare mannen en vrouwen.

Zo kan Purpleheart-hout, hoewel geweldig met zijn unieke paarse kleur, leiden tot irritatie en misselijkheid als je wordt blootgesteld aan zijn eigen stof. De natuurlijke gifstoffen kunnen mogelijk ook in uw voedsel lekken.

Houd je in het algemeen gewoon aan de beproefde houtsoorten en blijf uit de buurt van de meer exotische soorten, hoe geweldig ze ook zijn. Of op zijn minst, als je erop staat zo’n bord te gebruiken, doe dan het vereiste onderzoek naar de toxiciteit ervan.

Een snijplank gedeeltelijk gemaakt

U kunt deze database met houtsoorten doornemen, die essentiële informatie bevat over de verschillende eigenschappen van elke soort (zoals potentiële toxiciteit).

Hoe Houten Snijplanken Schoon Te Maken

Gewone afwaszeep

Gedeeld afwasmiddel is prima voor de dagelijkse wasbeurt nadat je klaar bent met het gebruik van de plank.

Spoel eerst het hele bord af met warm water (gebruik geen kokend water omdat hout relatief hittegevoelig is) en zorg ervoor dat u alle vuil en resten van uw werk wegspoelt. Trek de zeep later over alle oppervlakken. Als je board krassen of barsten heeft, wees dan voorzichtiger en wrijf de zeep harder. Dit zijn gouden plekken waar ziektekiemen kunnen groeien en zich kunnen ontwikkelen.

Gebruik een zachte spons of een zachte borstel om het bord te wassen. Let goed op tijdens het schrobben; stop onmiddellijk als uw dweil of borstel microkrassen op het oppervlak van de planken maakt.

Zorg ervoor dat beide zijden van het bord gelijkmatig worden gewassen, concentreer je niet alleen op de bovenkant. Vleessappen kunnen door de plank stromen en ook de andere hand bereiken.

Hoe maak je een houten snijplank schoon met bleekmiddel?

We raden aan om bleekmiddel te gebruiken om je plank te wassen nadat je vlees of gevogelte hebt klaargemaakt. Dit is een goed middel om je bord te ontsmetten en kruisbesmetting te voorkomen.

Vul een grote bak met ongeveer een gallon water en voeg 1 eetlepel huishoudbleekmiddel toe. Meng het totdat het bleekmiddel volledig is opgelost. Leg de snijplank in de bak (zorg ervoor dat deze volledig in de oplossing zinkt) en laat de snijplank ongeveer 5 minuten intrekken.

Vis het uit zodra de tijd is verstreken, spoel het af met kraanwater en laat het drogen.

Witte azijn

Als je het idee om bleekmiddel te gebruiken leuk vindt, kun je het vervangen door witte azijn. Meng een deel witte azijn met vier delen water in een bak en laat het bord vervolgens 5 minuten in de oplossing weken. Spoel het af als het klaar is en laat het drogen.

Citroen en zout

Verrassend genoeg is de methode om je plank van puin, ingrediëntenresten en verzamelde smurrie grondig te reinigen, volledig natuurlijk: een halve citroen en wat grof zout .

Om te beginnen heb je grof zout nodig, ofwel onbewerkt zeezout of koosjer zout. Veel soorten keukenzout zijn te goed om effectief te zijn. Wat betreft de citroen, welk type dan ook is prima. Je kunt zelfs kalk gebruiken.

Strooi een handvol zout op het bord en gebruik een halve citroen om het zout rond het oppervlak van de plank te wassen (met het vlezige deel natuurlijk). Het grove zout schudt het puin samen met de smurrie door elkaar en tilt ze van de plank. Ondertussen kan het citroensap vlekken verwijderen en eventuele onaangename geuren verwijderen die de plank tijdens het gebruik zou kunnen hebben gekregen.

Nadat alle waarneembare rommel en vlekken zijn weggeschrobd, laat u het zout-en-sapmengsel ongeveer 5 minuten onder het bord zitten. Spoel vervolgens alles af met kraanwater en laat het bord vervolgens volledig drogen voordat u het opnieuw gebruikt.

Een snijplank oliën (vooral een houten)

Als u uw plank maandelijks bevestigt, kunt u de onderhoudsbehoeften drastisch verminderen en de levensduur van uw eigen plank verlengen. Bij deze methode wordt in principe een laag minerale olie op het hout aangebracht. De olie zorgt ervoor dat het hout niet te droog wordt, waardoor het broos wordt en meer vatbaar voor barsten en kromtrekken. Het verzegelt ook het hout en voorkomt ook waterlekkage.

De eerste stap is om het soort olie te kiezen.

Minerale olie van voedingskwaliteit is gemakkelijk te vinden en niet duur. Maar u kunt ook kiezen voor hulpstoffen van minerale olie en bijenwas, die bovendien de eigenschap hebben om uw planken weer te laten glanzen. Als je de au naturel route wilt gaan , kun je olijfolie, walnotenolie of kokosolie gebruiken. Ook al zijn het natuurlijke ingrediënten, ze zullen niet ranzig worden op je bord.

Als je eenmaal de olie hebt, zorg er dan voor dat je board eerst helemaal droog en schoon is. Aangezien de olie een tijdje nodig heeft om te bezinken, raden we aan om dit overdag te doen om de olie een nacht te laten zinken.

De olie is volkomen veilig te hanteren met blote handen. Giet gewoon een beetje op het bord en ruk het dan met je eigen handen over verschillende oppervlakken van dit bord (voorkant, zijkanten en achterkant). Was daarna je handen.

Als je je ongemakkelijk voelt bij het hanteren van de olie, gebruik dan een hulpmiddel zoals een botermes, een lepel of een spons.

In de vroege uurtjes zal de olie opgedroogd zijn. Gebruik een handdoek om het overschot af te vegen. Om ervoor te zorgen dat alles vers is, maakt u het bord onder de kraan met zeep een beetje schoon.

Breng de olie opnieuw aan per maand of indien nodig.

Dingen Die U Moet Vermijden Bij Het Schoonmaken Van Houten Snijplanken

Vacuüm

Plaats je houten snijplank niet in de vaatwasser. Hoewel sommige houtsoorten een voldoende hoeveelheid warmte kunnen weerstaan, kan de hitte van een vaatwasser ervoor zorgen dat je plank kromtrekt.

Een door hitte kromgetrokken snijplank.

Laat het uit de gootsteen weken

Nogmaals, hout presteert niet goed met water en vocht. Als je je plank kookt, zorg er dan voor dat je hem na 5 minuten eruit vist, niet meer. Het bord voor een lange tijd in een sopje laten liggen is een trefzekere manier om je eigen bord aan te tasten.

Hoe Bamboe Snijplanken Schoon Te Maken

Hoe Bamboe Snijplanken Schoon Te Maken

Bamboe snijplanken zijn de laatste tijd enorm populair geworden. Ze bieden vrijwel dezelfde eigenschappen als andere houten snijplanken: mooi, stevig, duurzaam en natuurlijk antimicrobieel. Maar de belangrijkste factor is dat bamboeplanken milieuvriendelijker zijn.

Vergeleken met een walnotenboom die ongeveer 15 jaar nodig heeft om volwassen te worden en een oogstbare leeftijd heeft, heeft bamboe slechts 5-7 jaar nodig. Ze werden dus beschouwd als aanzienlijk meer hernieuwbaar dan conventioneel hout.

Gelukkig kunnen bamboeplanken gewassen worden met vier van de bovengenoemde procedures. Bamboe kan ook niet door de vaatwasser en mag niet voor langere tijd ondergedompeld blijven.

Hoe Verzorg Je Een Bamboe Snijplank?

Bamboeplanken moeten, net als houten, ook worden geconditioneerd. Veel fabrikanten hebben nu een unieke conditioner/protectant van bamboe. Het is niet zeker of deze producten extra componenten bevatten en hoe ze een verschil maken in vergelijking met normale houtverbeteraars. Toch denken we nog steeds dat je moet overwegen om je bamboeplank hiermee te conditioneren om veilig te zijn.

Hoe Plastic Snijplanken Te Wassen

De grootste aantrekkingskracht van plastic snijplanken is dat ze vrij goedkoop zijn. Als gevolg hiervan hebben de meeste mensen meestal niet slechts één plastic bord rondslingeren, in plaats daarvan drie of twee. Het wordt aanbevolen om meerdere snijplanken te hebben, omdat dit het gevaar van kruisbesmetting drastisch kan verminderen. Gebruik er een voor vlees en een andere voor ander voedsel.

Maar dit kan er natuurlijk voor zorgen dat het schoonmaken van alle planken een groot probleem wordt als het met de hand wordt gedaan. Gelukkig zijn kunststof snijplanken vaatwasmachinebestendig . Ze zijn gegoten van hittebestendig vinyl en kunnen daarom, in tegenstelling tot snijplanken van hout of bamboe, de hitte van de vaatwasser prima verdragen.

Toch moet u af en toe elleboogvet gebruiken. Hoewel vinyl snijplanken hittebestendig zijn, zal herhaalde en regelmatige blootstelling aan hoge temperaturen ertoe leiden dat ze geleidelijk kromtrekken.

Er zijn vier handmatige reinigingsmethoden die u kunt gebruiken: afwasmiddel , bleekmiddel , azijn (om slechte geuren te verwijderen) of zuiveringszout .

We hebben alles behalve de baking soda-methode geïntroduceerd, dus ga er dieper op in.

Bij deze methode moet je een pasta mengen die bestaat uit 1 theelepel bakpoeder , 1 theelepel zout en 1 theelepel gewoon water . Het resultaat moet dezelfde consistentie hebben als tandpasta.

De manier om het te gebruiken is ook vergelijkbaar met tandpasta: giet het op een borstel (bij voorkeur een ongebruikte tandenborstel) en was de pasta op de plank. De lijm helpt vlekken te verwijderen en ander onsmakelijke overgebleven vuil van het oppervlak te verwijderen.

U zult resultaten ontdekken die vooral opvallen op witte plastic borden.

Hoe Glas Snijden Schoon Te Maken?

Het belangrijkste voordeel van een glazen snijplank is dat deze volledig niet poreus is. Glas geeft geen vlekken en heeft geen poriën om ziektekiemen te herbergen, dus u hoeft zich tijdens het schoonmaken minder zorgen te maken. Bovendien is gehard glas (het soort dat wordt gebruikt om de meeste glazen snijplanken te maken) hittebestendig, zodat je het ook in de vaatwasser kunt plaatsen.

De meest ernstige fout die eigenaren van glazen snijplanken normaal gesproken maken, is het gebruik van huishoudglas of glasreinigers zoals Windex om de plank te ontsmetten. De verleiding om deze producten te gebruiken is duidelijk, maar Windex en Fantastik zijn niet geschikt voor levensmiddelen . Er staat zelfs op de flessen dat ze niet mogen worden ingenomen .

Zorg er daarom voor dat u alleen producten gebruikt die gecertificeerd zijn als niet-invasief en opneembaar. Een goed voorbeeld hiervan is de Puracy Allesreiniger. Het is grotendeels geschreven over plantaardige en biologisch afbreekbare chemicaliën. Dus zelfs als er nog sporen van de oplossing op het bord achterblijven nadat u klaar bent met schoonmaken, zult u niet ziek worden.

Hoe Marmeren Snijplanken Schoon Te Maken

Graniet, bijvoorbeeld glas, is recentelijk in populariteit gestegen vanwege zijn intrinsieke schoonheid. Het wordt ook beschouwd als een vrij gemakkelijk schoon te maken materiaal. U kunt drie van de meest voorkomende reinigingsmethoden op marmer gebruiken ( afwasmiddel , verdund bleekmiddel of azijn ).

Maar als je het aankunt, kun je zelfs je eigen oplossing voor het opruimen van marmer maken.

De ingrediënten bestaan uit 1 kopje witte azijn (vervang het niet door een andere soort, aangezien witte azijn de beste reinigingskracht levert) en 2 theelepels afwasmiddel . Meng ze samen in een spuitfles met 2 kopjes gewoon water . Sproei de oplossing op het marmeren oppervlak en wrijf het met een spons in. De witte azijn dient als ontsmettingsmiddel, terwijl de zeep helpt bij het verwijderen van vlekken en andere vastzittende resten.

Ondanks dat het een soort gesteente is, is marmer behoorlijk poreus. Zo kunnen er snel vlekken ontstaan op je marmeren snijplank. De oplossing die we eerder besproken moeten ward helpen hen af, maar in het geval ze zich ontwikkelen, kunt u gebruik maken van waterstofperoxide plakken .

Deze lijm, samengesteld uit 1 theelepel waterstofperoxide en zuiveringszout (slechts genoeg om een gladde pasta te maken) is een uiterst effectief bleekmiddel.

Breng de pasta aan op de vlekken op het bord. Wikkel daarna het bord in plasticfolie en laat de pasta drogen, wat ongeveer een dag duurt. Veeg de gedroogde pasta af met een borstel en controleer of de vlek nog steeds zichtbaar is. Als dit het geval is, breng je de pasta opnieuw aan en herhaal je de hele procedure totdat je tevreden bent.

Als u uw marmeren planken glanzend wilt houden, zijn er marmeren heaters te koop.

Hoe Roestvrijstalen Platen Schoon Te Maken

Roestvrijstalen snijplanken zijn het minst kieskeurig om te bewaren. Je hoeft hem alleen maar dagelijks schoon te maken met afwasmiddel en warm water. Als je het moet ontsmetten, kook dan een bak met heet water en laat het bord weken (geïmplanteerd roestvrij staal voor langere tijd is geen probleem).

Zorg ervoor dat uw roestvrijstalen plaat nooit in contact komt met iets met een hoge pH-waarde, zoals bleekmiddel (ongeacht hoe verdund) of alkalische reinigingsmiddelen . Deze kunnen het metaal aantasten.