Wat Is Griekse Koffie?. Een Diep Sociale Traditie Verkennen
Koffie feiten

Griekse Koffie. Een Diep Sociale Traditie: Griekse Koffie Verkennen

Wil je iets met espresso-intensiteit met net iets meer flair? Of misschien bent u op reis en vraagt u zich af wat u in het buitenland kunt verwachten. Hoe dan ook, we waren hier om je te vertellen dat Griekse koffie een hoeksteen is van Griekse sociale bijeenkomsten, rijk aan smaak en cultuur. En met goede reden!

Lees verder om meer te weten te komen over de geschiedenis en productie van Griekse koffie.

Ben je dol op het proberen van unieke koffies van over de hele wereld? Atlas Coffee Club bezorgt een wereldtour koffie aan je deur. Ontvang 50% korting op je eerste box door hier te klikken

Wat Is Griekse Koffie?

Griekse koffie is uniek vanwege verschillende factoren, waaronder de fijne maling, het brouwproces en de stijl van serveren.

Voor het brouwen van dit soort koffie is bijvoorbeeld geen filtermethode nodig, zoals bij een standaard druppelmachine. In plaats daarvan wordt het gekookt in een smalle, hoge pot die een cezve, briki of ibrik wordt genoemd. De Griekse koffie wordt gekookt en geserveerd zonder enige filtratie. In plaats daarvan wordt het overgelaten om zich te vestigen in de demitasse (wat een mooie naam is voor een espressokopje).

Griekse koffie wordt vaak geserveerd met koud water. Koekjes of andere zoete lekkernijen kunnen het ook vergezellen. De specifieke serveermethode van het gemalen brouwsel is verantwoordelijk voor de sociale en culturele praktijken eromheen, die we later zullen bespreken.

Turkse Koffie

De term Griekse koffie is relatief recent. Tot de jaren zestig werd Griekse koffie in Griekenland Turkse koffie genoemd.

De politieke spanningen veroorzaakt door de aanval op de Griekse minderheid tijdens de rellen in Istanbul in 1960 en de Turkse invasie van Cyprus in de jaren zeventig veroorzaakten echter een verschuiving in de volkstaal. Vanwege het toegenomen Griekse nationalisme en anti-Turkse sentimenten, was er een besliste druk om het politieke eufemisme Griekse koffie te creëren.

Cadeau-ideeën nodig? Bekijk onze top 10 cadeaus voor koffieliefhebbers voor 2021

Reclamecampagnes moedigden en erkenden zelfs de wens om Turkije uit de Griekse cultuur te bannen. Als gevolg hiervan werd de term Turkse koffie in de jaren negentig algemeen als politiek incorrect beschouwd in de Griekse koffiescene, en nu hebben sommige autochtonen waarschijnlijk nog nooit van de term gehoord!

Alles Over Het Brouwen Van Griekse Koffie

Voordat je begint met het maken van kopjes koffie volgens de Griekse zetmethode, moet je wat meer weten over hoe deze bonen gemalen, gebrouwen en geconsumeerd moeten worden.

Slijpen

De eerste stap van het Griekse koffiezetproces is hetzelfde als bij elke andere brouwroutine op Java: het malen van de bonen. De Griekse koffiedrank vereist extreem fijne koffiemaling. Dit wordt ook wel een Turkse maling genoemd. Deze gemalen zijn gepoederd en hebben bijna dezelfde textuur als espressopoeder.

Als je echter een goedkope mesmolen op je aanrecht hebt, zal deze waarschijnlijk niet in staat zijn om zo’n fijne maling van koffiebonen te creëren. Als je het werk goed wilt doen, heb je een molen nodig. Het drinken van je Griekse koffie is een nachtmerrie als het terrein niet perfect is.

Brouwen In Een Briki

Je kunt geen gewoon koffiezetapparaat gebruiken om een Griekse Joe te maken. Een briki is verplicht!

Op een basisniveau is een briki gewoon een lange, dunne pot met een lange steel die vanaf de rand naar boven wijst. Deze kleine brouwers zijn er in maten die twee, vier en zes kopjes kunnen bevatten. Maar verwar kopjes niet met porties. Griekse koffie wordt meestal geserveerd in een demitasse-kop, die ongeveer drie ons kan bevatten. Er zijn acht ons in een standaardmok.

We helpen je de wiskunde te begrijpen. Een briki van twee kopjes kan aan zes personen worden geserveerd, terwijl een briki van vier kopjes 11 serveert en een briki van zes kopjes 16. Daarom is het gereserveerd voor sociale evenementen. Als je grotere kopjes of grote mokken gebruikt, zal de wiskunde anders uitpakken. Het is echter belangrijk om te overwegen hoeveel dranken u gaat gebruiken voordat u een briki aanschaft.

De kleine Griekse koffiepot moet minstens één portie kunnen bevatten. Dit beetje extra ruimte is nodig om Kamaki (het schuim) te laten rijzen. Te veel ruimte en je krijgt een verkeerd gestructureerd schuim, maar als je niet genoeg ruimte in de briki laat, krijg je een grote puinhoop!

Demitasse-kopjes + Serveren

Zoals we al zeiden, zijn Demitasse-bekers het favoriete vat voor Griekse koffieconsumptie. Deze kopjes zijn wat moderne coffeeshops en thuisbarista’s gebruiken voor espresso. Zoals je waarschijnlijk al geraden hebt, is dit soort koffiekop vrij klein, er kan slechts tussen een kwart en een derde van een kopje koffie in. Omdat Griekse koffie supergeconcentreerd is, net als espresso, is zo’n kleine hoeveelheid Joe voldoende.

De drank in Griekse stijl die je in je demitasse-beker giet, wordt geserveerd zonder toevoeging van suiker en melk, omdat het suikergehalte wordt bepaald voordat je gaat brouwen, en eerlijk gezegd gaat melk niet werken. Trouwens, het is sowieso bedoeld om als zwarte koffie te worden genoten; op die manier past het goed bij zoete Griekse koekjes en lekkernijen en een groot glas water.

Hoe Maak Je Griekse Koffie?

Nu je wat meer weet over dit soort koffie, is het tijd om alle ingrediënten en gereedschappen te verzamelen die je nodig hebt om een batch van dit brouwsel te maken! Het maakt niet uit of je niet veel tijd in je dag hebt, het duurt niet lang om een kopje te maken.

  1. Haal je briki eruit en voeg er drie ons water aan toe.
  2. De volgende stap is om twee theelepels koffiebonen fijngemalen en twee theelepels kristalsuiker toe te voegen aan de met water gevulde Briki.
  3. Zet de Griekse koffiepot op het vuur en laat deze op laag vuur opwarmen tot het koffiemengsel gaat schuimen.
  4. Zodra je schuimbellen in de koffie ziet ontstaan, haal je het mengsel van het vuur en laat je ze bezinken. Als alle bubbels zijn neergedaald, zet je de briki weer op het vuur tot er meer schuim ontstaat.
  5. Nadat de tweede ronde schuim op de koffie is verschenen, haal je de briki van het fornuis en giet je je Joe in een kopje.
  6. Nu ben je klaar om te genieten van je vers gezette koffie in Griekse stijl. Vergeet niet om ook een kopje water in de buurt te hebben – het is traditioneel om tegelijkertijd van de twee drankjes te genieten.

Stijlvarianten

Veel mensen vinden dat Griekse koffie zwart geserveerd moet worden. Dit kan echter verwarring veroorzaken, vooral in de VS. Zwart verwijst naar gewone koffie zonder room, suiker of gearomatiseerde siropen.

Zoals je kunt zien aan het bovenstaande recept, is dit bij deze zoete koffie niet het geval, aangezien suiker in vrijwel alle Griekse koffierecepten voorkomt. Als je iemand hoort zeggen dat Griekse koffie zwart is, bedoelen ze dat er geen melk wordt toegevoegd en dat de kleur van het brouwsel behouden blijft.

Als Griekse koffie bijna altijd in het zwart wordt geserveerd, wat zijn dan de drankopties? Met de suiker natuurlijk! De hoeveelheid toegevoegde suiker is wat de vier belangrijkste soorten koffie in Griekse stijl onderscheidt.

De Vier Soorten Griekse Koffie

  1. Sketos (SKEH-tohss): De inhoud van deze koffiekop is ongezoet – alle koffie en geen suiker.
  2. Metrios : Deze halfzoete koffiedranken bestaan uit een theelepel koffie en een theelepel suiker. Dit brouwsel is in gelijke delen bitter en zoet.
  3. Glykos : Koffie die onder deze categorie valt, is meestal zoeter, met een verhouding van 1 op 1.
  4. Vary Glykos (vah-REE ghlee-KOHSS): Dit is de zoetste Griekse koffievariant, en het is gemaakt met twee theelepels koffie en drie theelepels vol kristalsuiker.

Maar wacht! Maar wacht! Dit is een dubbelgekookte variant. Maak kennis met Glykys Vrastros (ghlee-KEE-crah-stohss). Hoewel het dezelfde verhouding van koffie tot suiker gebruikt als Glykos Griekse koffie, is het schuim niet helemaal hetzelfde.

Een Griekse Koffie Q&A

Een Griekse Koffie QampA

Wat Moet Je Serveren Bij Griekse Koffie?

Afgezien van het koude water, is een glas gekoeld water een onmisbare aanvulling op je vers gezette koffie in Griekse stijl! – u kunt van deze koffie genieten met vrijwel elke zoete lekkernij die u kiest; zelfgemaakte koekjes, zoete koekjes of een plak cake. Al deze opties zijn geweldig met hete, schuimige espresso.

Wat Voor Bonen Moet Je Gebruiken Om Griekse Koffie Te Zetten?

De algemene vuistregel bij het kopen van bonen om Griekse koffie te maken, is om medium of donker gebrande arabica-koffiesoorten te kiezen. Dit betekent niet dat mensen die de voorkeur geven aan lichtere koffie niet van dit soort koffie kunnen genieten. Hoewel medium en donkere koffie de norm zijn in Griekse koffie, zijn ze niet de enige optie. Je kunt elk gebraad gebruiken dat je hart (en je smaakpapillen) verlangen.

Is Griekse Koffie Goed Voor Je?

Dus, wat de gezondheidsvoordelen betreft, hoe verhoudt dit gekookte brouwsel zich tot de standaard kopjes drip of cold brew koffie die u gewoonlijk ’s ochtends drinkt?

Om te beginnen heeft een vers gezette kop Griekse Joe een lager cafeïnegehalte dan gewone koffie, waardoor het een uitstekende keuze is voor diegenen die de natuurlijke stimulant moeten verminderen zonder hun koffieconsumptie volledig te stoppen – denk aan zwangere vrouwen, betrokken mensen met hun cardiovasculaire gezondheid, en mensen met angst.

Maar een lager cafeïnegehalte is niet de enige reden waarom iemand een Grieks koffiezetapparaat wil bemachtigen en zijn favoriete koffiebonen fijn wil malen. Dit brouwsel is een van de gezondste ter wereld.

Griekse koffie is in verband gebracht met een betere endotheliale gezondheid, verbeterde immuniteit en een lager risico op diabetes. Plus, net als gewone koffie, is het rijk aan polyfenolen – natuurlijk voorkomende verbindingen met antioxiderende en ziektebestrijdende eigenschappen.

Geniet Van Een Kopje Griekse Koffie

Beslissen of je op dit moment koffie wilt drinken, lijkt misschien een goed idee. Maar een brouwmethode kiezen? Nou, dat vereist meestal wat meer nadenken.

De volgende keer dat je een discussie hebt over de beste manier om je koffie te zetten, pak dan een briki, fijn, poederachtig koffiedik, en duik in de Griekse koffiecultuur.

Dit is een sociaal drankje dat in een ontspannen tempo moet worden genoten in intieme lokale cafés en sociale bijeenkomsten. Het is niet iets dat je snel opdoet tijdens je koffiepauze van 15 minuten; geduld is de sleutel bij deze koffie, omdat het koffiedik tijd nodig heeft om op de bodem van het kopje te zakken. Nodig je vrienden, familie en collega’s uit om samen te genieten van hete, gekookte koffie.

Traditionele Griekse Koffie

Opbrengst:
Voorbereidingstijd: 5 minuten
Kooktijd: 5 minuten
Totale tijd: 10 minuten

Deze klassieke Griekse koffie kan worden genoten met uw favoriete gebakken goed. Zorg ervoor dat je geduldig van dit sterke brouwsel geniet om de hele ervaring te krijgen.

Instructies:

    1. Giet 85 gram water in je briki.
    2. Voeg 2 theelepels koffie en 2 theelepels suiker toe aan de briki.
    3. Zet de briki op laag vuur op een fornuis.
    4. Als de koffie is opgeschuimd, haal je de briki van het vuur en laat je de belletjes/het schuim bezinken. Als het schuim terugkeert, haal het er dan uit.
    5. Serveer met een koud glas water en geniet!

Categorie: Hoe te brouwen

  • Koffie feiten

    Bolaven Plateau is de grootste koffieboerderij van Loas. Het ligt aan de voet van een vulkaan en produceert een aantal van de beste koffie ter wereld. Onze gids is beschikbaar.

  • We raden deze best beoordeelde Duitse koffie aan op basis van smaak, kwaliteit en merkpopulariteit.

  • Koffie feiten

    Hoewel Zimbabwe-koffie niet zo bekend is, zijn de wijnachtige zuurgraad en gelijkenis met Keniaanse koffie erg dichtbij.

  • Koffie feiten

    Bekijk onze volledige recensiegids van Afrikaanse koffie uit Kenia, de Kilimanjaro, Rwanda en meer. Al deze koffiespecialiteiten hebben elk een unieke smaak.